Semletårta - recept
SEMLETÅRTA
Semlan
50 g smör
1,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 tsk salt
0,8 dl socker
1 tsk kardemumma
5 → dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
200 g mandelmassa
5 dl grädde
-
Florsocker
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken, det ska vara fingervarm = ca 37 grader varmt, och häll sedan ner blandningen i jäst-bunken och rör om.
Tillsätt kardemumma, socker, salt och ägg. Tillsätt sedan mjöl tills degen är smidig och släpper bunken. Vispa sedan med degkrokar i 5 min eller arbeta degen förhand i 10 min.
Täck sedan över bunken med en handduk och låt jäsa i ca 50 min.
Ta upp degen på bakbord och arbeta ihop degen. Lägg en rund slät deg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med ägg och sedan grädda i ugn på 200 grader i 15-20 min, tills den är en gyllen-brun fin färg.
(Locket kommer att vara mörkare eftersom du penslat med ägg men det är inte bränd)
Låt semlan sedan svalna och skär av locket på semlan. Riv mandelmassan och lägg i en bunke, ta sedan innanmätet av semlan och lägg tillsammans med mandelmassan. För att få ihop det till en 'smörja' kan du hälla i lite grädde eller mjölk och sedan vispa ihop.
Lägg sedan i mandelmassa-blandningen i semlan och sedan lägger du på vispad grädde och sedan på med locket.
Sila över florsocker och sedan är den klar att servera.
